loading

Vepřová líčka s gratinovanými brambory a sotýrovanou zeleninou

počet porcí 2 porce
doba přípravy 70 minut
Obtížnost Obtížná
Tepelná úprava Teplá kuchyně
Sdílejte na:

Ingredience

  • Vepřová líčka Krahulík 300 g
  • syrové oloupané brambory 400 g
  • smetana 31% 200 ml
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • česnek strouhaný 1 stroužek
  • lístky tymiánu
  • cuketa 60 g
  • květák 60 g
  • brokolice 60 g
  • máslo 10 g
  • zeleninový vývar
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • cukr

 

Postup přípravy

Syrové brambory nakrájíme na cca 2mm silné plátky, vložíme do kastrolu, přilijeme polovinou smetany, osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný česnek a lístky tymiánu. Vše necháme pomalu zavařit po dobu cca 5 min. Přendáme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Výška hmoty by měla být nejlépe 5cm. Pečeme v troubě na 160°C přibližně 60 min. Vyjmeme z trouby a necháme odpočinout.

Vepřová líčka připravíme dle návodu na pytlíku – v troubě, ve vodní lázni, v mikrovlnce či na grilu. Doba ohřevu bude cca 6-30 minut dle zvolené metody.

V hrnci necháme vařit osolenou vodu. Květák a brokolice nakrájíme na menší růžičky. Nejdříve dáme vařit květák, který vaříme přibližně 3-5 minut a po chvilce přidáme brokolici. Tu necháme vařit jen krátce, dokud nechytne sytě zelenou barvu. Vše scedíme a dáme do vody s ledem. Ledová voda nám zanechá krásnou svěží barvu.
Na pánvičku vložíme máslo se špetkou cukru. Necháme rozehřát a přidáme na plátky nakrájenou cuketu. Opečeme do zlatova. Pak přidáme květák s brokolicí. Prohřejeme a přidáme trochu vývaru.
Z másla a vývaru musí vzniknout krémová emulze, v které se zelenina obalí.

Na talíř servírujeme vepřová líčka, tvořítkem vykrojené gratinované brambory a nakonec poklademe zeleninou a dozdobíme bylinkami.