Recept na dančí kostky s knedlíkem a krémovou kapustou 2

Dančí kostky s krémovou kapustou a knedlíkem

počet porcí 2 porce
doba přípravy 40 minut
Obtížnost Obtížná
Tepelná úprava Teplá kuchyně
Sdílejte na:

Ingredience

Žemlový knedlík

  • houska/veka/ 160 g
  • mléko 120 ml
  • vejce 1 ks
  • petrželová nať 5 g
  • máslo 10 g
  • sůl, muškátový oříšek

 

Krémová kapusta

  • kapusta 120 g
  • máslo 5 g
  • smetana 40% 70 g
  • sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín

 

Dančí kostky

 

Postup přípravy

Žemlový knedlík

Housku nakrájíme na cca 1,5 cm velké kostičky, dáme do mísy a přidáme vejce rozšlehané s mlékem. Můžeme lehce osolit a opepřit. Pokapeme rozpuštěným máslem a nastrouháme trochu muškátového oříšku /jen lehce, je dost aromatický/. Vše opatrně promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby se tekutina dostala do housky. Nakonec přidáme sekanou petrželku a popřípadě dochutíme solí.
Vytvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme v páře nebo ve vroucí vodě cca 20 min.

 

Krémová kapusta

Listy kapusty nakrájíme na nudličky zhruba 1 x 5 cm, spaříme ve vroucí osolené vodě, schladíme a necháme osušit. V menším kastrole rozehřejeme máslo, přidáme kapustu a lehce osmahneme. Osolíme, opepříme a můžeme přidat trochu drceného kmínu. Přidáme smetanu a vše necháme pomalu zredukovat na hustší konzistenci. Pokud máte možnost, přidejte trochu vývar, kapusta bude mít výraznější chuť.

 

Dančí kostky

Maso připravíme dle návodu na pytlíku v mikrovlnné troubě, hrnci či pečící troubě. Servírujeme s krémovou kapustou a houskovým knedlíkem.