Dýňové krupoto se šalvějí, pomerančem a taženým daňčím masem
Dýňové krupoto se šalvějí a zvěřina (dančí kostky sous-vide), to je hotové ztělesnění podzimu na talíři! Vyzkoušejte krémovou alternativu rizota z obyčejných krup (ovšem s neobyčejnou chutí!) a doplňte ho pomalu vařeným daňčím masem, které je téměř bez tuku, ale přitom parádně šťavnaté. A podzim bude hned veselejší!
Ingredience
Na krupoto
- 100 g ječných krup
- 0.4 cibule
- 0.4 dýně hokaido
- 0.8 stroužku česneku
- 40 ml bílého vína
- šalvěj
- sůl a pepř
- 16 g parmezánu
- 0.8 lžíce másla
- 0.8 lžíce olivového oleje
- 0.4 pomeranče
Na maso
- 1 balení Dančí kostky sous-vide Krahulík
Postup přípravy
Krok 1: Kroupy den předem nebo alespoň ráno před přípravou namočte, pěkně změknou a uvaří se rychleji.
Krok 2: Menší dýni rozpulte, vydlabejte a pokrájejte na kostičky. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na dvou lžících oleje a na lžíci másla, přidejte dýni, osolte a ještě 10 minut opékejte. Díky tomu dýně změkne a vytvoří krémovou omáčku.
Krok 3: Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět, zalijte vínem, přidejte šalvěj (lžíci čerstvé, nebo malou lžičku sušené) nebo lžičku rozmarýnu, scezené kroupy, 750 ml vody nebo vývaru (podle toho také osolte) a za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, podle potřeby podlévejte.
Krok 4: Na závěr dochuťte pomerančovou nebo citronovou šťávou, zjemněte poslední lžící másla, opepřete a vmíchejte parmezán.
Krok 5: Krupoto jsme servírovali se sous-vide (pomalu vařenými) daňčími kostkami od Krahulíka, které stačí před podáváním jen krátce ohřát, a maso se doslova rozpadá na vidličce. Ze zbylých krup uvařte krupoto s pórkem, slaninou a brynzou nebo klasického houbového kubu.
Pro spočítání množství ingrediencí pro jiný počet osob klikněte zde.
Zdroj receptu a fotografií: Proženy.cz
Podívejte se i na naše