Recept na chalupářský hrách

Chalupářský hrách

počet porcí 4 - 6 porcí
doba přípravy 45 minut
Obtížnost Střední
Tepelná úprava Teplá kuchyně
Sdílejte na:

Ingredience

  • 2 ks Krahulecká klobása jemně pikantní
  • 100 g špeku
  • 200 g uzené kýty
  • 0,5 kg zeleného hrachu
  • 4 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, sladká červená paprika, chilli
  • 1 ks rajčatový protlak

 

Postup přípravy

Suchý hrách namočíme přes noc, ráno povaříme a vodu vylijeme. Do kotlíku dáme nakrájený špek, osmahneme, přidáme nakrájenou cibuli a mrkev. Osolíme a podusíme. Přidáme hrách a vodu. Vody doporučuje přidat hodně, pomalým vařením se vypaří a nedoporučuje se přidávat v průběhu vaření. Přidáme uzené maso (pro lepší aroma a vůni). Když je hrách měkký dochutíme solí, pepřem, rajčatovým protlakem, červenou mletou paprikou a prolisovaným česnekem. Papriku přidáváme až před koncem vaření, aby nezhořkla. Přidáme nakrájené klobásky a cca 15 minut povaříme. Chalupářský hrách je lepší vařit pomalu na mírném ohni. Dobrou chuť .