Náš příběh

Vysočina Hodice

„Právě tady vznikla v roce 1967 první Vysočina, tepelně opracovaný trvanlivý salám. Dodnes ji v Hodicích vyrábíme, s původní originální recepturou pod názvem Vysočina Hodice 1967. A protože si velmi vážíme skvělé kvality tohoto výrobku i silného příběhu, který za ním stojí, rozhodli jsme se i nadále prezentovat značku Vysočina Hodice, jak na obalech výrobků, tak na samostatném webu.“

 loading

1860

Začíná příběh, který dává Hodické masně nezaměnitelný genius loci. V Hodicích byla postavena textilní továrna, která se později stala masnou.

 loading

1926/1927

Po úpadku podnikání v textilním průmyslu se majitel továrny spojil s podnikatelem Janem Satrapou a v roce 1926 založili Akciovou továrnu na salám a poživatiny, a.s. Hodice.

 loading

1937

Poměrně malý provoz v Hodicích má všechny potřebné parametry na výrobu toho nejkvalitnějšího v oblasti trvanlivých salámů. Přilehlý rybník a drsné podnebí Vysočiny vedly majitele kolem roku 1937 k výstavbě přírodní sušárny. Ta je dnes již unikátem a od třicátých let se v ní téměř nepřetržitě suší a zakuřují trvanlivé salámy.

 loading

1943 – 1948

1943-1945 – Omezení výroby 

1945 – Podnik přešel do národní správy.

1948 – Podnik byl státem znárodněn, až do roku 1950 byl součásti podniku Masný průmysl Praha.

 loading

1950 – 1958

1950-1952 – Se Hodická masna stala součastí podniku “Masný průmysl – základní závod Studená”

1952 – 1954 – Byla masna součástí Jihlavského masného trustu.

1954 – 1958 – Masna byla pod vlastní správou.

1958 – 1990 – Byla součástí různých státních podniků.

 loading

1967

Státní podnik v Hodicích dostává za úkol vymyslet alternativu k nedostatkovému dovozovému Uheráku. V té době ale předpisy nedovolovaly fermentaci salámů – vznikla tedy Vysočina, ta první a původní. Do dnes ji vyrábíme pod názvem Vysočina 1967.

 loading

1990 – 1999

1990 – 1992 – Hodická masna se stala samostatným státním podnikem.

1992 – V rámci privatizace se masna stala akciovou společností Vysočina Hodice a.s.

1996 – Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima

1999 – Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima

 loading

2000 – 2003

2000 –  Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima, účastní se také výstav Agrokomplex Nitra, Intermeat Düsseldosrf

2002 – Výstava Salima – ocenění Zlatá Salima

2003 – Salám Vysočina 1967 získává známku Klasa

 loading

2006 – 2010

2006 – Majitelem se stala skupina J&T

2009 – Hodická masna se stává součástí Krahulíku

2010 – Majitelem Hodické masny i Krahulíku se stává skupina Agrofert, v tomto roce také Hodická masna dostává ocenění regionální potravina pro Vysočinu 1967.

 loading

Současnost

Kdybychom neměli přísné předpisy potravinářů, určitě by se nám vyplatilo vodit do sálů sušárny turisty. Je na ně totiž impozantní pohled. V průvanu s optimální vlhkostí vzduchu se pohupují štangle salámu, patina starých rozlehlých místností, vůně typická pro uzení kouřem vyvíjeném na pravém ohništi z bukových štěpků a za okny nejkrásnější krajina široko daleko.

Právě tady vznikla v roce 1967 první Vysočina, tepelně opracovaný trvanlivý salám. Dodnes ji v Hodicích vyrábíme s původní originální recepturou pod názvem Vysočina Hodice 1967. Velmi vážíme skvělé kvality tohoto výrobku i silného příběhu, který za ním stojí, proto jsme se rozhodli i nadále prezentovat značku Vysočina Hodice jak na obalech výrobků, tak na samostatném webu. 

Naše výrobky