Náš příběh

Vysočina Hodice

„Právě tady vznikla v roce 1967 první Vysočina, tepelně opracovaný trvanlivý salám. Stále ji vyrábíme, s původní originální recepturou pod názvem Vysočina Hodice 1967. A protože si velmi vážíme skvělé kvality tohoto výrobku i silného příběhu, který za ním stojí, rozhodli jsme se i nadále prezentovat značku Vysočina Hodice, jak na obalech výrobků, tak na samostatném webu.“

 data-srcset

1860

Začíná příběh, který dává Hodické masně nezaměnitelný genius loci. V Hodicích byla postavena textilní továrna, která se později stala masnou.

 data-srcset

1926/1927

Po úpadku podnikání v textilním průmyslu se majitel továrny spojil s podnikatelem Janem Satrapou a v roce 1926 založili Akciovou továrnu na salám a poživatiny, a.s. Hodice.

Hodice cca 1940

1937

Poměrně malý provoz v Hodicích má všechny potřebné parametry na výrobu toho nejkvalitnějšího v oblasti trvanlivých salámů. Přilehlý rybník a drsné podnebí Vysočiny vedly majitele kolem roku 1937 k výstavbě přírodní sušárny. Ta je dnes již unikátem a od třicátých let se v ní téměř nepřetržitě suší a zakuřují trvanlivé salámy.

 data-srcset

1943 – 1948

1943-1945 – Omezení výroby 

1945 – Podnik přešel do národní správy.

1948 – Podnik byl státem znárodněn, až do roku 1950 byl součásti podniku Masný průmysl Praha.

 data-srcset

1950 – 1958

1950-1952 – Se Hodická masna stala součastí podniku “Masný průmysl – základní závod Studená”

1952 – 1954 – Byla masna součástí Jihlavského masného trustu.

1954 – 1958 – Masna byla pod vlastní správou.

1958 – 1990 – Byla součástí různých státních podniků.

Originální Vysočina 1967

1967

Státní podnik v Hodicích dostává za úkol vymyslet alternativu k nedostatkovému dovozovému Uheráku. V té době ale předpisy nedovolovaly fermentaci salámů – vznikla tedy Vysočina, ta první a původní. Do dnes ji vyrábíme pod názvem Vysočina 1967.

 data-srcset

1990 – 1999

1990 – 1992 – Hodická masna se stala samostatným státním podnikem.

1992 – V rámci privatizace se masna stala akciovou společností Vysočina Hodice a.s.

1996 – Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima

1999 – Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima

Když se řekne originál, Vysočina Hodice

2000 – 2003

2000 –  Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima, účastní se také výstav Agrokomplex Nitra, Intermeat Düsseldosrf

2002 – Výstava Salima – ocenění Zlatá Salima

2003 – Salám Vysočina 1967 získává známku Klasa

Vysočina Hodice 90. léta

2006 – 2010

2006 – Majitelem se stala skupina J&T

2009 – Hodická masna se stává součástí Krahulíku

2010 – Majitelem Hodické masny i Krahulíku se stává skupina Agrofert, v tomto roce také Hodická masna dostává ocenění regionální potravina pro Vysočinu 1967.

 data-srcset

2010 – 2022

Kdybychom neměli přísné předpisy potravinářů, určitě by se nám vyplatilo vodit do sálů sušárny turisty. Je na ně totiž impozantní pohled. V průvanu s optimální vlhkostí vzduchu se pohupují štangle salámu, patina starých rozlehlých místností, vůně typická pro uzení kouřem vyvíjeném na pravém ohništi z bukových štěpků a za okny nejkrásnější krajina široko daleko.

Právě tady vznikla v roce 1967 první Vysočina, tepelně opracovaný trvanlivý salám. Dodnes ji v Hodicích vyrábíme s původní originální recepturou pod názvem Vysočina Hodice 1967. Velmi vážíme skvělé kvality tohoto výrobku i silného příběhu, který za ním stojí, proto jsme se rozhodli i nadále prezentovat značku Vysočina Hodice jak na obalech výrobků, tak na samostatném webu. 

2023

V roce 2023 byl provoz zakonzervován a výroba převedena do provozů v Krahulčí a Studené.

Naše výrobky