Náš příběh
Vysočina Hodice
„Právě tady vznikla v roce 1967 první Vysočina, tepelně opracovaný trvanlivý salám. Stále ji vyrábíme, s původní originální recepturou pod názvem Vysočina Hodice 1967. A protože si velmi vážíme skvělé kvality tohoto výrobku i silného příběhu, který za ním stojí, rozhodli jsme se i nadále prezentovat značku Vysočina Hodice, jak na obalech výrobků, tak na samostatném webu.“
1860
Začíná příběh, který dává Hodické masně nezaměnitelný genius loci. V Hodicích byla postavena textilní továrna, která se později stala masnou.
1926/1927
Po úpadku podnikání v textilním průmyslu se majitel továrny spojil s podnikatelem Janem Satrapou a v roce 1926 založili Akciovou továrnu na salám a poživatiny, a.s. Hodice.
1937
Poměrně malý provoz v Hodicích má všechny potřebné parametry na výrobu toho nejkvalitnějšího v oblasti trvanlivých salámů. Přilehlý rybník a drsné podnebí Vysočiny vedly majitele kolem roku 1937 k výstavbě přírodní sušárny. Ta je dnes již unikátem a od třicátých let se v ní téměř nepřetržitě suší a zakuřují trvanlivé salámy.
1943 – 1948
1943-1945 – Omezení výroby
1945 – Podnik přešel do národní správy.
1948 – Podnik byl státem znárodněn, až do roku 1950 byl součásti podniku Masný průmysl Praha.
1950 – 1958
1950-1952 – Se Hodická masna stala součastí podniku “Masný průmysl – základní závod Studená”
1952 – 1954 – Byla masna součástí Jihlavského masného trustu.
1954 – 1958 – Masna byla pod vlastní správou.
1958 – 1990 – Byla součástí různých státních podniků.
1967
Státní podnik v Hodicích dostává za úkol vymyslet alternativu k nedostatkovému dovozovému Uheráku. V té době ale předpisy nedovolovaly fermentaci salámů – vznikla tedy Vysočina, ta první a původní. Do dnes ji vyrábíme pod názvem Vysočina 1967.
1990 – 1999
1990 – 1992 – Hodická masna se stala samostatným státním podnikem.
1992 – V rámci privatizace se masna stala akciovou společností Vysočina Hodice a.s.
1996 – Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima
1999 – Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima
2000 – 2003
2000 – Dostává masna ocenění Ibucop na výstavě Salima, účastní se také výstav Agrokomplex Nitra, Intermeat Düsseldosrf
2002 – Výstava Salima – ocenění Zlatá Salima
2003 – Salám Vysočina 1967 získává známku Klasa
2006 – 2010
2006 – Majitelem se stala skupina J&T
2009 – Hodická masna se stává součástí Krahulíku
2010 – Majitelem Hodické masny i Krahulíku se stává skupina Agrofert, v tomto roce také Hodická masna dostává ocenění regionální potravina pro Vysočinu 1967.
2010 – 2022
Kdybychom neměli přísné předpisy potravinářů, určitě by se nám vyplatilo vodit do sálů sušárny turisty. Je na ně totiž impozantní pohled. V průvanu s optimální vlhkostí vzduchu se pohupují štangle salámu, patina starých rozlehlých místností, vůně typická pro uzení kouřem vyvíjeném na pravém ohništi z bukových štěpků a za okny nejkrásnější krajina široko daleko.
Právě tady vznikla v roce 1967 první Vysočina, tepelně opracovaný trvanlivý salám. Dodnes ji v Hodicích vyrábíme s původní originální recepturou pod názvem Vysočina Hodice 1967. Velmi vážíme skvělé kvality tohoto výrobku i silného příběhu, který za ním stojí, proto jsme se rozhodli i nadále prezentovat značku Vysočina Hodice jak na obalech výrobků, tak na samostatném webu.
2023
V roce 2023 byl provoz zakonzervován a výroba převedena do provozů v Krahulčí a Studené.